14 Temmuz 2011 Perşembe

TAKIMLARIN TRANSFER POLİTİKALARINA DAİR

Takımlar transferlerini aşağı yukarı tamamlarken takımların transfer politikalarına değinelim dedim. Transfer çok farklı bir kavram futbolda: Öncelikli olarak ihtiyaç gibi gözükse de; gövde gösterisi, renklilik ve reklam gibi işlevleri var.
     Özellikle ülkemizde transfer amacından farklı bir biçimde yapılıyor. Transfer dediğin: yama transfer, özel transfer yani hocanın istediği oyuncular ( Quaresma, Baros ) , geleceğe dönük transfer, alternatif oyuncu transferi ve forma satışı ve kombine amaçlı yıldız oyuncu transferi (Guti, R.Carlos ) ve son olarak ta bu genellikle Türkiye de gözüken transfer için transferdir.
     Yama transfer eksik bir bölgen için yaptığın gayet gedik kapatan bir transfer eylemidir. Fatih terimin uluslar arası başarıya giden yolda yaptığı sağbek ve stoper oynayabilen Carlos Alberto de Oliveira Capone transferi yama transferin Türkiye şartları içindeki numunesini teşkil eder. 2000–2002 yılları arasında Galatasaray formasını giyen Brezilyalı Capone hem tam bir görev adamıydı hem de ileri çıkışlarında yan toplarda arka direkte yaptığı plaselerle skora katkı yapıyordu. Aynı zamanda bloğuma isim vermemdeki esin kaynağımdır.
     Hocan bir oyuncu istemiştir benim sistemim için bir on numara lazım demiştir veya kanatları kullanacağım demiştir alırsın istediği oyuncuyu gözünün yaşına bakmazsın bonservis bedelinin.
     Geleceğe dönük transfer çok öneli bir uzun vadeli transfer atılımıdır. Altyapın daki fidanlar büyüyüp meyve veremiyorsa gelecek vaat eden genç oyuncuları kulüplerimizin mütahit yöneticileri kadrolarına ekleyecekler. Arkadan genç oyuncu gelmeyen kadrolarda sürekli kadro yenilenir,uyum süreci ile uğraşılırken lig bitiverir. Dünya da geleceğe dönük oyuncu transferini kuşkusuz Arsenal kulübü yapıyor. Arsene Wenger hoca bir yetenek görmeye dursun hemen Arsenal kadrosuna ekleniyor. Pek göze çarpmasa da Fransız kulüpleri bu işten çok ekmek yiyorlar Afrikalı gençlerden oluşturdukları kadroları 3 – 5 yılda bir jenerasyon yakalayıp zirveye oynayabiliyor.  Okay Yokuşlu, Nadir Çiftçi (Kayserispor ) Serdar Kesimal ( Fenerbahçe ) , Tarık Çamdal (Eskişehirspor ) geleceğe dönük transferler olarak göze çarpıyor.
          3 kulvarda mücadele edecek takımlar için alternatif oyuncu transferi şart gözüküyor.Trabzonspor bu konuda gerekli hamleyi yapamadır.Egemen Korkmaz gibi takımda direkt oynayan bir stoperi kaybettiler.Yerine şu anda Celutska geldi ama tecrübesiz bir oyuncu ve Egemen ayarında bir stoperi yok 3 kulvarda mücadele edecek trabzonsporun üstelik Glowacki saatli bomba konumunda. Ceyhun ( Galatasaray ) ve Mustafa Pektemek (Beşiktaş ) alternatif transferler olarak göze çarpıyor.
          Kombine ve forma satışı için Dünyanın büyük futbol devleri astronomik rakamlara transferler gerçekleştiriyorlar.Türkiye de ise Nicolas Anelka, Mario Jardel  ve Quaresma gibi örnekleri bulunuyor.
          Türkiye de en büyük transfer sorunu transfer yapmak için yapılan transferler olarak göze çarpıyor.Bu transferler sadece kadroları şişiriyor ve  gelişigüzel yapıldığı için sportif başarısızlık ve maddi külfet getirebiliyor.Bir sezonda 15- 20 oyuncu transfer eden takım bir şeyler bekliyorsa anlayın ki mucizelere inanıyordur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder