14 Eylül 2010 Salı

% 100 FUTBOL GENİ JARİ LİTMANEN

Bazı futbolcular vardır : Onlar bir nevi takımlarının öznesi ve yüklemidir.Yani takımları x ve arkadaşları diye tanıtılabilir.İşte Jari Litmanen’li  Filandiya için bunu söyleyebiliriz.Dennis Bergkamp ve Hami Mandıralı 10 numaralı formayı giyen en sevdiğim futbolculardandır.Onun son dönemlerini izlesem de Roberto Baggio da tarzıyla 10 numaraların futbol ikonlarındandır.



1971 doğumlu % 100 aile futbol genlerine sahip Litmanen Finlandiya futbolunda belli bir noktaya ulaşır.1992 Fin Mypa’ dan Hollanda futbolunun devi Ajax’a transfer olur.Ajax takımında Barcelona’ya gittiği 1999 yılına kadar 155 maça çıkar ve filelere 87 gol bırakır.O tam hücuma dönük bir 10 numaradır.Ajax’ taki ilk sezonunda Bergkamp’ın gölgesinde kalır.Bergkamp’ın gidişinin ardından 10 numarayı sırtına geçirir ve Ajax forması ile efsaneleşir.Yine Ajax yıllarında bazı hayranları onu sahadaki büyüleyiciliğinden dolayı Merlin* diye çağırırlardı. 1999’da yolları hocası Luis Van Gaal ile Barça’da kesişir. Şanssız başlayan Barcelona kariyerinde Van Gaal’ın kulüpten ayrılıp Serra Ferrer’ in hocalığa getirilmesiyle forma şansı azalır. Bunun üzerine Jari Ocak 2001 Liverpool’a transfer olur. Dönemin Liverpool Menajeri Gerard Houllier transfer için şimdiye kadar yaptığımız en heyecan verici Transfer diyerek Litmanen de övgüyle bahseder. Liverpool 2001 yılında Worthington Cup, FA Cup ve UEFA Kupasını kazanır ama Litmanen bu 3 finaldede sakatlığından dolayı forma giyemez.2002 yılında tekrar Litmanen (Merlin ) efsaneleştiği yuvasına yani Amsterdam şehrine dönüş yapar.2004 e kadar sürecek Ajax dönüşü de Litmanen’e eski günleri getirmez. Lahti, Hansa Roctock, Malmö ve Fulham’ da istikrarsız sezonlar birbirini izler.2008 yazında doğduğu şehrin takımı FC Lahti’ye son kez dönüş yapar.Fin futbolunun en büyük yıldızı halen Veikkausliiga (Finlandiya Premier Ligi) da futbol yaşantısını sürdürüyor. A Milli Futbol takımımızın Euro 2000(Avrupa Şampiyonası ) elemelerinde 1998 yılında Türkiye de oynanan maç ta Jari Litmanen ve arkadaşlarının Finlandiya’sı bizi mağlup ederek üzmüşlerdi. Neyse ki : Finlandiya da ki maçta bunu telafi ederek Euro 2000 Hollanda-Belçika biletini kapmışlardı.Fin yıldız uzaktan şutları büyüleyiciliği unutulmaz bir futbol efsanesi olarak hatırlanacak.





      Jari Olavi Litmanen aslında aileden % 100 futbol genlerine sahip bir futbolcu . Sporcu bir ailenin oğlu olarak dünyaya gelen Litmanen babası Olavi Litmanen gibi Finlandiya ulusal takımında ve Repias'ta oynadı. Annesiyse Repias'ta bayanların en üst düzeyinde futbol oynadı. Litmanen doğuştan spora yetenekli bir çocuktu; futbolun dışında birçok sporla ilgilendi. Birçok sporda iyi olmasına karşın buz hokeyinde iyinin üstündeydi ama 15 yaşına gelince bir seçim yapmak zorundaydı ve Jari tercihini en büyük tutkusu futboldan yana kullanacaktı. Her iki ayağını çok iyi kullanan etkileyici oynayan Ajax forması ile efsaneleşen Litmanen FC Lahti formasıyla emekli olacak gibi gözüküyor.

Not : Merlin Kral Arthur efsanesinde ki büyücünün adıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder