18 Kasım 2010 Perşembe

Günübirlik Yönetim Anlayışlarının Etkileri Üzerine

Peki dönmesin mi? Pekala dönsün, hepimiz güzel futboldan, fair play ‘den memnun kalmaz mıyız? Tabi ki kalırız. Ama bu bizim zamanımızı ve birçok şeyi beyhude tüketip yok etmesi anlamına gelmez. Tüketilen nedir?

Boşa harcanan paralar, Sadece cebi paralı sermayenin endüstriyel futbolu bilinçsizce kirletmesi ve çok kez hevesini aldıktan sonra hiçbir şey yokmuş gibi çekip gitmesi.

Çalınan umutlar, sen yılların takımlarını çivi çakmadan günlük sportif başarı odaklı takımlar haline getir.

Başarısızlık olmayacak mı dır ? Olacaktır, Futbol bir oyundur bir kazananı olduğu gibi kaybedeni de olacaktır. Ama her şeyini değil?

Paralar harcanmayacak mı dır ? Harcanacaktır. Benim param değil ne yaparlarsa yapsınlar ama birkaç geleceğe dönük proje veya fayda getiren iş yapsınlar. Endüstriyel futbol öldüren cazibe mi dir?

Bilinçsiz kodaman yönetimler, Finans gücü ile günlük aldatan sevindiren yönetim bit.



Örneklerle daha açıklayıcı olacağım Chelsea Abramovich rüzgârı ile gidiyor. Manchester City Al mubarek ile transfer deryasında yüzüyor. Çapkın İtalyan Başbakanı A.C Milan başkanı bunlar Avrupa futbolunun en çarpıcı örnekleri.

Ya Türkiye, çok yakın zamana kadar BJK’ ın hedef adamı Başkan sayın Yıldırım Demirören’ di. Futbol takımına Q7 ve Guti basketbol şubesine de NBA Süperstarı Alemin kralı tek başına bir takım Alen Iverson alındı. Şüphesiz bu ciddi bir reklamdır, şimdilik hedef adam yerine büyük başkan sıfatını doldurur. Eğer sportif başarısızlık durumunda da şimdiki memnuniyet tutarsız bir duruma dönüşmezse ne ala muallâ. Daha öncesinde Vestel Manisaspor gerçi şimdilerin Manisaspor’u maddi destek ile yönetildi. Şimdi Manisaspor olarak yoluna mütevazi bir şekilde devam ediyor. Ve en çarpıcı örnek bir zamanların yıldızlar karması İstanbulspor. Müsabakalarını Mimar Yahya Baş, Güngören stadında oynayan 1. lig yıllarında izin verilirse Beşiktaş, Galatasaray İnönü’ de Sami Yen ‘ de oynayan kendi evinde kiracı İstanbulspor. Şimdiler de 3. lig de mücadele eden asırlık çınar İstanbulspor. Aykut Kocaman, Oguz Çetin ve Sergen Yalçın gibi yıldızların formasını terlettiği İstanbulspor. Dün blog sayfasını okuduğum genç tarafından deplasmanlar da tek kişi tarafından (gerçi kendi sahsında da durum pek farklı değil) desteklenen yalnız boğa İstanbulspor.

Ya borç batağında küme düşürülmekten Valinin çabalarıyla kurtulan Kocaelispor. Evet Kocaelispor Sanayi, Ticaret ve Turizm kenti Kocaeli ilinin adını temsil eden Anadolulun beyi Kupanın beyi Kocaelispor. Bugün kredi kartı borcu öder gibi eksi puanlarını sildirip artı puanlar toplayan Kocaelispor. Geçen sene yaşanan Ankaragücü Ankaraspor hadiseleri de sinir bozucu hadiseler. Günlük başarıların, Bilinçsiz yönetimlerin, Futbol rantçılarının elinde bozuk para gibi harcanan kulüpler yaşam mücadelesi veriyor. Kulüplerle ilgili hukuksal değişiklikler, Dernek statüsü hakkında gerek duyulan değişiklikler konu hakkında çözüm üretebilir. Türk futbolu için TFF bu konunun çözümünü sağlayacak uygulamaların mimarı olmalıdır. Yani kulüplerin giderleri olmayacak mı tabii ki olacak ama ekonomik denge, ileriye dönük tesis ve projeler yönetimlerin sorumluluğu olacaktır. NBA ‘ de belli bir paradan sonra oyuncu alamama kotası var ve he takım buna göre transfer yapıyor. Sen ayağını yorganına göre uzatma getir yabancı futbolcuları sonra bizi hem FİFA’lık et hem de 15 sene 10 sene öncesinin borçlarıyla kulüp kapattır. Desteklediğim amatör takımın10 sene içerisinde yaptığı masraflar trilyonu geçer yeni paraya göre milyonu geçer. Bana göre bir futbol tesisi yok. Aslında var dı toprak sahası orayı sanayi bölgesi olarak kullanacak bir şirkete satıldı. Şimdi şirket tarafından başka bir yerde yaptırılan suni çim tesislerde antrenmanlarını sürdürüp maçlarını oynuyor.Birçok profesyonel takımın yeterli ihtiyaca cevap vercek tesisleri yok.Kulüpleri devam ettirecek ekonomik dengeleri mevcut değil.Futbolun 1. spor olduğu ülkemizde teknik konular sportif başarı/başarısızlık durumları konuşuluyor.Kulüp maddi yapılanmaları,vadeli gelecek planları ve fiziksel eksiklikler göz ardı ediliyor düşüncesindeyim.

Kulüp yapılarına zarar vermeden yapılacak yönetim anlayışına isim, cisim önemli değil evet diyorum.Asırlık camiaları hırs,ihtirasları ile kapanma noktasına getiren,alt kümelere,amatör kümelere düşmesine neden olanları iyi anmıyorum.

Neticede, futbol da başarı da olur başarısızlıkta bu bir oyundur.Şair ne demiş “ Neyleyim köşkü sarayı, içinde salınan yar olmayınca “ ben de ne edeyim bu ligleri asırlık futbol kültürü çınarlar olmayınca.Göztepe,Adana Demirspor,Karşıyaka,Diyarbakır,İstanbulspor,Kocaelispor,Samsunspor ve niceleri Türk futbolunun içerisinde yaşayıp gitmeliler.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder